La FIAP inicia el cicle d’exposicions 2024 amb “Xina, només uns instants”

La FIAP inicia el cicle d’exposicions 2024 amb “Xina, només uns instants”

La primera exposició d’aquest any al Museu de Reus, organitzada per la Federació Internacional de l’Art Fotogràfic (FIAP), és una mostra realitzada per Gràcia de la Hoz, fotògrafa reusenca amb més de 40 anys d’experiència en el camp de la fotografia. 

En aquesta exposició, l’autora ens presenta la seva faceta fotogràfica centrada en el reportatge, la vida urbana, les persones i el seu entorn més proper, incloent-hi la seva llar, tot dins un marc rural. A més, destaca el tema dels retrats, en els quals l’autora ha centrat la seva atenció en els últims anys. Així, l’exposició també ens ofereix una visió del tema clàssic del retrat, presentat en un format quadrat que l’autora utilitza sovint per centrar millor els models dins de la imatge. 

Aquesta mostra va sorgir d’un viatge fotogràfic a la Xina l’any 2017. No pretén ser un reportatge exhaustiu sobre el gegant asiàtic, sinó més aviat reflectir breus moments viscuts en una zona una mica remota de la República Popular de la Xina. Podeu gaudir d’aquesta exposició fins al 30 de març al Museu Salvador Vilaseca. 

A partir del 4 d’abril i fins al 31 de maig, la FIAP ens presenta l’obra del fotògraf Nasser Haji Malek, dels Emirats Àrabs Units, amb l’exposició “Beginning of the Story”, que captura la complexitat dels sentiments humans a través de quaranta obres en blanc i negre. Les fotografies, seleccionades segons els rigorosos criteris de la FIAP, ofereixen una visió profundament introspectiva de la naturalesa humana. L’ús de l’abaya (vestit tradicional en la majoria de països àrabs) com a símbol de les contradiccions en els sentiments i el desig de claredat emocional és especialment evocador. Cada imatge representa una història o un esdeveniment únic, però quan es combinen, creen un tapís emocional que ressona amb l’experiència humana universal. Aquesta exposició convida el públic a explorar i connectar-se amb els seus propis sentiments i vivències. 

 

 

Al febrer de 2020, el Centre de la Imatges Mas Iglesias va fer un pas més i fou declarat Centre d’Exposicions de la Federació Internacional de l’Art Fotogràfic (FIAP), tot esdevenint un referent de la fotografia internacional i sent l’únic espai de Catalunya amb aquesta catalogació.

Amb aquestes dues mostres, el Centre d’exposicions FIAP consolida la relació entre Reus i la Federació Internacional. Aquesta relació, iniciada el 1970 amb el reconeixement del Saló Internacional de Fotografia de l’Esport – FOTOSPORT-, que ja té 53 anys de vida, és la més antiga de Catalunya i des de llavors han col·laborat en tots els concursos que s’han realitzat. 

Aquesta col·laboració iniciada ja fa quatre anys ens permet mostrar a Reus l’obra d’autors reconeguts a nivell internacional i que, en un altre context, difícilment podríem descobrir, pel que seguim treballant per mantenir-la i fer-la créixer.

Àlex Cervelló Salvadó
Centre de la Imatge Mas Iglesias de Reus